Hoe was Gauguin zo geboeid door het exotisme?

Het exotisme kun je op vele manieren bekijken. Het exotisme is niet echt in een omschrijving te vangen. Bijvoorbeeld, als exotisme de beïnvloeding van de westerse wereld is door de buitenliggende gebieden, kan die beïnvloeding uit alle windrichtingen komen. Ook kun je nog kijken naar op wat voor manier iemand wordt beïnvloed. Neemt iemand gebruiken over, of elementen in de kledingslijl. Is iemand gewoon zeer geboeid door een gebied of volk en wil dit graag vast Ieggen? Er zijn vele mogelijkheden. Hoe is Gauguin geïnteresseerd door het Exotisme?
Gauguin was eigenlijk zijn hele leven op zoek naar het "pure". Hij vond de maatschappij waarin hij leefde een beetje bedorven. Hij zocht de pure mens die nog in harmonie Ieefde met de natuur. Hetgeen hij zocht dacht hij te vinden in de tropen, want daar Ieefden de mensen nog verweven met de natuur.
Het dromen van het verre paradijs deelde Gauguin met de hele elite van zijn tijd. Met het voorbeeld van de gekoloniseerde volkeren voor ogen beschuldigden schrijvers de maatschappij, waarin ze zelf Ieefden van grootheidswaan. In de "edele" wilde zag men de betere mens.
Gauguin is in zijn zoektocht eerst in 1886 naar Bretagne gegaan, in Pont-Aven. Mede uit gebrek aan geld, maar toen hij daar was, zag hij dat de mensen daar eenvoudiger leefden. Toch wilde hij nog naar de tropen. Gauguins liefde voor de tropen was een vlucht uit de beschaafde wereld. Het was echter ook een zoeken naar het geluk dat hij als kind gekend had in Zuid-Amerika. Het exotische zou hem zijn Ieven lang blijven trekken.
In 1887 reist hij met een bevriende schilder, Charles Laval, naar Panama en daama naar Martinique, een Franse kolonie in het Caribisch gebied. Helaas worden ze allebei ziek en moesten ze terug naar Frankrijk. In die tijd raakt hij geïnteresseerd in japanse houtsneden. Er was juist een opleving van Japanse kleding en accessoires. Toen deze mode ook te zien werd in de beeldende kunst, sprak men van Japonisme. Enkele kenmerken van de oosterse kunst (vlak en decoratief schilderen) is Gauguin gaan toepassen in zijn eigen werk.
In 1891 krijgt hij weer de kans om te reizen. Dit keer gaat hij naar Tahiti, in de Stille Zuidzee. Daar probeert hij de inheemse bevolking in hun dagelijkse situatie vast te Ieggen.
Gauguin heeft zijn interesse in het exotisme geuit door de voor hem altijd aanwezige aantrekkingskracht om te zetten in daad. Hij heeft zijn zoektocht naar de pure mens in het abstracte, omgezet in een concrete reis naar de tropen. En hij heeft zijn doel gevonden en bemind.