Simone de Beauvoir ( 1908- 1986 )

Simone de Beauvoir heeft een gelukkige jeugd gehad. Het 'opstandige'komt dus niet uit een jeugddrama. Ze maakte zich van jongs af aan al geleidelijk vrij en maakte al snel haar eigen keuzes. Ze had een sterke persoonlijkheid en aanvaarde geen compromis. Haar geloof verloor ze al heel jong. God was voor haar een absoluut begrip in het diepst van de hemel. Zij koos voor de waarheid. " Als God niet bestaat, zijn de zonden van de mens niet te boeten " Voor haar zijn de zonden van de mens niet niet te boeten, je bent verantwoordelijk voor eigen daden.

Simone de Beauvoir was de inspirator van de tweede feministische golf. Zij had gebroken met de heersende normen. Intellectueel ging zij veel met Sartre om, maar ze wilde niet afhankelijk van hem zijn. In de jaren zeventig was er verzet tegen de realisering van Sartre en de Beauvoir als paar. Het protest kwam vanuit de Franse feministen, die haar verweten, dat ze door "de ongelijkheid " tussen de seksen te benadrukken, het anders- zijn van vrouwen niet alleen seksueel, maar ook uit een oogpunt van de psychologie had miskend. "Voor de Beauvoir komt mens- zijn op de eerste plaats, het seksuele verschijnsel komt voor haar op de tweede plaats." De mens heeft zelf de verantwoording tegenover zich zelf en tegen over de ander.

In "Tweede Sekse" belichtte zij o.a. de noodzaak voor economische onafhankelijkheid voor de vrouw. De positie van de vrouw was sinds 1919 niet verbeterd, vanuit de geschiedenis bleef dit voortduren. Zij behoorde zich zelf niet toe, maar zij was er om haar man en kinderen tevreden te stellen. "Zij is van de familie, ze behoort niet toe aan zich zelf." De Beauvoir was tegen het klassieke huwelijk, omdat de vrouw dan volledig afhankelijk was van de man, dat was dan je lot als vrouw. Je moet dan leven in een morele, psychische, totale innerlijke afhankelijkheid van een man. En dat zou geen enkel menselijk wezen mogen accepteren.

De filosofie van de Beauvoir is gebasseerd op een bewustzijn dat iedereen een eigen betekenis aan zijn leven kan geven. De zin aan het bestaan moet je zelf geven.De mens zelf heeft de vrijheid om die in te vullen en een keuze te bepalen. Na een bepaalde keuze gemaakt te hebben, moet je voortdurend evalueren, je eigen identiteit is voortdurend in beweging, door wederzijdse beïnvloeding.

Keuzes maken doe je zelf, je moet niet berusten in je lot Niet berusten in haar rol van de "Ander." De Beauvoir heeft gevochten tegen starre maatschappelijke structuren. Zij gaf haar leven vorm met haar levenskunst en ethiek. Haar filosofie was haar eigen ervaring.